woensdag 9 april 2014

De dag van het water en de lucht

Vandaag was het een waterrijk dagje.
Groep 6 sprong op de fiets voor een bezoek aan de brandweerkazerne. Bij de brandweer komen twee elementen samen: water blust het vuur.

Groep 5 ging vandaag op excursie naar een echt stoomgemaal - Museum De Cruquius.
In het museum aangekomen kregen ze eerst een kleine rondleiding in de machinekamer waar het stoomgemaal staat. Dit gemaal is gebouwd in 1849 en heeft de Haarlemmermeer leeggepompt. Zonder dit gemaal zouden wij nu nog steeds hele natte voeten hebben. 
Foto door Mike uit groep 5
Foto door Caroline uit groep 5
Het leukste was toch wel dat de machine heel even werd aangezet om te kijken wat hij nou eigenlijk deed. De acht grote armen bewogen heen en weer en als je naar buiten keek zag je de pompen in het water. Een heel spectaculair gezicht. Het volgende onderdeel was een korte film over Nederland en het water, van heel lang geleden tot aan nu. De banken waar de kinderen op zaten trilden mee met de geluiden van de film. Tot slot kregen ze een vragenlijst en konden ze zelf door het museum op ontdekkingstocht om de antwoorden te vinden. 
 

                    
En als je toch even moest wachten totdat de kaart van Nederland was ondergelopen was dit voor Juf Robin een mooi moment voor een lesje topo. 
Voor de groepen 6, 7 en 8 stond de laatste les drama met José Poell op het programma.
Vandaag werd er besproken welke karaktereigenschap bij het element hoort.
Vuur is heel explosief maar ook vol goede ideeën en enthousiast.
Water stroomt alle kanten mee op en is heel erg druk bezig met iedereen, maar ook betrokken.
Aarde staat met beide benen op de grond en is praktisch en nuchter.
Lucht waait met alle winden mee en is een beetje zweverig van:  "Ja, dat vind ik ook, en dat ook, en dat ook".
Het werd een vrolijke boel bij de laatste acteeropdracht: Een verjaardag waarbij de verschillende elementen (persoonlijkheden) op bezoek kwamen. Dit was dus echt acteren geblazen met verrassende ideeën van de acteurs in spé.
 
Ook mochten de kinderen aangeven bij welk element ze zelf vonden dat zij hoorden:

Groep 4 ging nog even door met het menselijk lichaam en kreeg les van Emilie, de moeder van Nynke, over de luchtwegen. Aan de hand van schilderijen en proefjes wist zij boeiend te vertellen over bomen, kaketoes, vuur en lucht.
Ze had zelfs echte schapenlongen meegenomen, zodat iedereen in groep 4 nu weet hoe longen er in het echt uitzien. Wel een beetje griezelen, maar toch ook héél interessant.

Vandaag was er geen blaasparcours. Morgen staat de bak in groep 7.

Meer foto's van vandaag zien? Kijk op de schoolwebsite in de fotomappen van de groepen 4, 5 en 8.