De 4 Elementen


Planeet aarde, de wereldbol, is niet leeg. De wereld is vol met dingen die er altijd al waren, zelfs voordat er mensen waren: de natuur! De bomen de planten, de dieren, de rivieren, de zeeën, maar ook de bergen, de woestijnen en de vulkanen. Als je nadenkt over waar al die dingen van gemaakt zijn, kom je uit op vier dingen:
Aarde, water, lucht en vuur. Deze vier dingen noemen we de elementen. Tenminste, zo hebben mensen er duizenden jaren over gedacht. Pas in de zeventiende eeuw, toen nog kleinere deeltjes werden ontdekt, zijn mensen er anders over gaan denken.

Toch was de theorie van de 4 elementen niet zo gek. Denk nog maar even aan de voorbeelden uit de natuur. De woestijn bestaat uit zand en een zandkorrel is eigenlijk een ministukje aarde. Vulkanen spugen lava en dat bestaat uit vuur en gesmolten brokken steen uit het binnenste van de aardbol. De nerven van een boomblad zitten vol met sap (water). En zo kun je nog even doorgaan. Kun je zelf nog voorbeelden verzinnen?

De elementen kunnen niet zonder elkaar bestaan. Er is immers geen vuur als er geen lucht bij kan en er kan geen water zijn als er geen aarde is om op te stromen. En zo zijn er nog tal van dingen te bedenken. Het één gaat over in het ander.

Wij wensen jullie heel veel plezier! 
(De inleiding uit het werkboekje van het cultuurproject)  
 Zijn ze niet prachtig - de schilderijen in het trappenhuis?