dinsdag 1 april 2014

Kriebelbeestjes

Vandaag was het de dag van de KRIEBELBEESTJES.
Nee, niet de luizen in je haar, maar de beestjes die leven in het element ‘AARDE’.
De kleutergroepen rood en blauw gingen op een echte excursie . Onder leiding van de juf en begeleid door de ouders van een aantal kinderen gingen de groepen lopend naar de Stadskweektuin.
Daar aangekomen zagen de kinderen dat de koeien vanwege het stralende weer hun plaatsje in de wei al hadden ingenomen. Natuurlijk moesten die even van dichtbij worden bekeken, en ook beklommen.


Groep Blauw

Meneer Arjan
De kinderen werden welkom geheten door Arjan de Pater. Deze meneer is van de kweektuin en wist een heleboel over kriebelbeestjes. Als eerste gingen ze langs het bijen hotel en Arjan vertelde dat bijen heel belangrijk zijn voor de natuur.
Het insectenhotel
Daarna mochten de kinderen vertellen welke kriebelbeestjes ze eigenlijk kennen. Vooral de spin en de pissebed waren veel geroepen antwoorden.
Na een verhaaltje over amfibieën werden de kinderen in kleine groepjes verdeeld en konden de biologen-in-spe zelf op onderzoek. Van Arjan kregen ze allemaal een potje om de gevonden kriebelbeestjes in te stoppen. Ook ging er een kaart mee waar heel veel verschillende soorten beestjes op stonden.
Met wel het advies dat de hele grote beestjes er toch echt niet inpassen.


En daar gingen de kleine biologen. Vanuit alle hoeken van het insectenbos waren de kreten van de kinderen te horen. 'Kijk, een duizendpoot' en 'Ik heb wel een miljoenpoot'. 'Wauw'.

Na het vergelijken van de potjes waar wel heel veel pissebedden (maar ook de nodige slakken) in zaten was het tijd om de diertjes weer te bevrijden en los te laten in de natuur.
Na nog een mooi verhaaltje over vlinders was het weer tijd om richting school te lopen.
De rest van de school heeft gewerkt in het projectboekje dat voor deze twee speciale weken is samengesteld. De inleiding uit het boekje kan op de blog op de pagina 'De 4 Elementen' gelezen worden.

.
Groep 3 maakte prachtige vlinders.
Alle kinderen waren diep geconcentreerd bezig


 
Groep 4 ontving doktersbezoek - een heuse arts kwam hen álles over de spijsvertering vertellen.
Dat was natuurlijk opwindend én interessant.
Ook het lichaam kent het element WIND.....Groep 4 had het druk vandaag, want zij waren óók aan de beurt om de blaaswedstrijd te houden.
Tegelijkertijd werd er aan het projectboekje gewerkt én geknutseld.
Harde werkers, daar in groep 4!

Wie zou er door zijn naar de finale van de blaaswedstrijd?
Vanuit groep 8 hoorden we al dat de baan supermoeilijk is.
Dogan, de vader van Elife en Yaren, heeft hem echt prachtig gemaakt.

Morgen mag groep BLAUW de baan
uitproberen.De gastbloggroep van vandaag is:  groep 8!Meer foto's zien? De fotomappen van groepen rood, 3 en 4 zijn bijgewerkt met meer foto's van vandaag.